El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa presenta la programació artística de la tercera edició

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa presenta la programació artística de la tercera edició

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa celebrarà la seua tercera edició entre el 18 i el 21 de maig. Aquesta iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Orpesa i de la gestora cultural Metrònom es desenvolupa al voltant de les propostes culturals per a xiquets i xiquetes d’entre 0 i 13 anys. L’esdeveniment és el punt de trobada per als agents que produeixen o programen tot tipus d’espectacles infantils: músics, companyies de teatre, contacontes, il·lustradors, editorials, pedagogs i empreses de serveis.

 

Enguany, la programació cultural contarà amb artistes valencians (Produccions Scura de Vila-Real i Rodamons Teatre d’Alboraia); estatals (Xirriquiteula Teatre de Badalona i DA.TE Danza de Granada) i internacionals (S.A. Marionetas de Portugalç). La part musical comptarà amb la participació de la formació Iruixa + Skargots i el duet format per Eva i Ester Andújar, mentre que la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa i el Combo de l’Escola de Música Metrònom s’uniran en un projecte únic i exclusiu dissenyat per aquesta edició. Complementarà la programació cultural una Fira del Llibre i la Il·liustració i tallers de manualitats i zones d’esplai. El centre de la localitat de la Plana Alta serà el punt neuràlgic d’espectacles i activitats.

 

La programació professional del mercat es donarà a conéixer pròximament i contindrà conferències, meses de debat i speed datings per posar en contacte artistes, empreses productores i programadors i incentivar així les contractacions.

 

Espectacles de diverses disciplines

 

La programació artística del Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa conté propostes de disciplines molt variades. Així, Produccions Scura posarà en escena ‘Vitamina’, obra que reivindica l’agricultura tradicional i la cura del medi ambient amb una barreja d’audiovisuals, malabars, música, endevinalles, cançons i coreografies. D’altra banda, Rodamons Teatre recordarà les històries, contes i cançons que han marcat el seu quart de segle d’història amb l’espectacle ‘25 voltes al món’. Des de la seua primera actuació en setembre de 1996 al vell llit del riu Túria a València, la companyia ha mantingut la tradició, la relació directa amb el públic i la música en directe com a senyes d’identitat.

 

Els catalans Xirriquiteula Teatre presentaran ‘Laika’, una proposta que rememora la història de la gosseta que va viatjar a l’espai dins de l’Sputnik 2 en 1957 i es va convertir en el primer ésser viu a orbitar al voltant de la Terra. I ho faran a través de les retroprojeccions, els collages, les titelles, els autòmats i els gestos. En canvi, els moviments, la llum, la música i els objectes construeixen el relat en ‘¿Cuál es mi nombre?’, de la companyia andalusa DA.TE Danza. Aquest espectacle, premiat en diverses ocasions, reflexiona al voltant de la identitat de xiquets i xiquetes i el seu procés de maduració a través del joc.

 

El Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa també comptarà amb la presència dels portuguesos S.A. Marionetas i l’espectacle ‘Teatro Dom Roberto’. Els lusitans recordaran eixes històries que ens diverteixen des de fa més de 300 anys sorgides d’una tradició que ens va arribar a través dels mestres titellaires italians. Així mateix, el públic podrà conéixer el misteri de la paleta metàl·lica que es fa servir per emetre les veus dels personatges i que és una de les característiques d’aquest art. S’ha de destacar que la companyia ha rebut reconeixements en festivals de la República Txeca, Ucraïna, Tailàndia o Indonèsia.

 

La música també serà una part important de la programació artística del festival. El grup Iruixa + Skargots interpretarà un repertori que incideix en la igualtat de gènere i el respecte a tots els éssers vius del planeta. A més, la narradora oral Eva Andújar i la pianista Ester Andújar interpretaran ‘Xano’, una obra que barreja històries i melodies inspirades en el treball de l’il·lustrador holandés Leo Lionni. Finalment, la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa, dirigida per Pere Safont, i el Combo de l’Escola de Música Metrònom estrenaran un espectacle especialment dissenyat per aquesta ocasió.