La Unió Llauradora preveu una collita d’olives més baixa de l’esperat en general en el conjunt de la Comunitat Valenciana amb una recuperació productiva després d’una campanya com la passada nefasta a conseqüència de l’important minvament ocasionat per la sequera, però lluny encara del que es preveia. La major o menor recuperació productiva en relació amb la passada campanya dependrà de les diferents zones productores del nostre territori i en algunes serà fins i tot un 40% menys de l’esperat en un principi.
Les pluges de primavera van permetre una floració del fruit excel·lent, que feia remenar més collita, però l’estimació ha anat a la baixa pel mal quallat posterior sobretot a causa de les elevades temperatures d’aquest passat estiu. Les últimes pluges sí que han servit per a engreixar alguna cosa les olives. La qualitat de l’oliva és bona al no haver-hi hagut massa problemes de plagues.
Enric Simó, responsable del sector de l’olivar de LA UNIÓ, indica que “les perspectives d’aquesta campanya són bones si es comparen amb la passada, ja que molts productors no van arreplegar res d’olives i fins i tot va haver-hi almàsseres que ni tan sols van obrir. No obstant això, no és el que esperàvem i la situació depén de zones, per la qual cosa no podem parlar d’una campanya normal”.
La recuperació de la capacitat productiva en l’olivar en relació a la passada campanya no es veu acompanyada de moment pels preus, que es troben bastant baixos i en caiguda lliure. Les cotitzacions del Ministeri d’Agricultura, corresponents a la setmana del 10 al 16 de novembre, se situen en 4,2 € el quilo d’oli per al verge extra i en 3,6 €/kg el de verge. Es tracta de preus un 30% més baixos que per aquestes mateixes dates de la passada campanya i entre un 26 i un 29% sobre la mitjana de les últimes quatre campanyes.
Enric Simó, responsable del sector de l’oli d’oliva de La Unió Llauradora, considera que “si bé l’increment de preus tan desorbitat que es va registrar fa dos anys no era normal, ara observem que estan massa afonats. Cotitzacions per davall dels 4,5 o 5 euros deixen de ser rendibles per als productors. Demanem unes cotitzacions dignes que ens permeten cobrir costos i continuar produint la matèria primera de l’oli d’oliva, un aliment primordial en la dieta mediterrània que ha de costar el que realment val”.
La major part de les explotacions olivareres de la Comunitat Valenciana se situen en zones d’interior desfavorides i gran part en zones muntanyenques, la qual cosa suposa encara majors costos per als llauradors.
La preocupació de LA UNIÓ, a més de tot l’anterior, se centra en que les ajudes a la renda per als olivarers a través de la PAC poden patir una important retallada en els pressupostos de la Unió Europea. La proposta de Marc Financer Pluriennal de la Comissió Europea per al període 2028-2034 contempla una reducció del suport al sector primari, de manera que retalla un 22% les ajudes de la PAC.
A més, els olivarers de la Comunitat Valenciana tenen pendent encara les ajudes aprovades per la sequera de 2024 que no es concreten a causa de la falta de pressupostos generals de l’Estat. Simó assenyala que “davant la meteorologia poc podem fer, però resulta totalment lamentable que per la falta d’acord dels nostres governants a Brussel·les i Madrid estiguem en suspens per a veure si rebrem major o menor suport econòmic que ens serveix d’important complement per a garantir la rendibilitat i viabilitat de les nostres explotacions”.
LA UNIÓ denuncia que els preus de l’oli cauen més d’un 30% sobre la campanya anterior