LA UNIÓ denuncia que El Corte Inglés ven ara taronges de Sud-àfrica d’un comerç valencià en plena campanya de recol·lecció de les nostres

LA UNIÓ denuncia que El Corte Inglés ven ara taronges de Sud-àfrica d’un comerç valencià en plena campanya de recol·lecció de les nostres

El risc d’entrada d’una nova plaga és cada vegada més elevat amb tantes intercepcions

La Unió Llauradora denuncia que El Corte Inglés ven encara en aquests moments, i en ple mes de novembre, taronges procedents de Sud-àfrica quan la campanya de recol·lecció de les nostres es troba en marxa ja.

El comerç que ven les taronges és el Grupo Llusar Torres, fruit de la fusió de Frutas Llusar de Xilxes i Naranjas Torres d’Almenara, uns comerços que tradicionalment sempre s’han caracteritzat per ser marquistes i per la qualitat dels seus cítrics. Ara el Grup està en mans d’un fons d’inversió que, com es demostra, “cerca el negoci pur i dur i té poc arrelament i sensibilitat cap al territori”.

El preu al qual es venen aquestes taronges sud-africanes en El Corte Inglés és bastant car, a 2,99 euros/kg, perquè es tracta d’una oferta vigent fins hui que va començar el dimarts. Una vegada concloga es poden trobar a 3,56 €/kg.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, considera totalment intolerable aquesta situació ja a meitat de novembre. “No és de rebut vendre en l’actualitat una taronja importada amb eixa petjada de carboni que ha recorregut més de 13.000 quilòmetres, quan ací estem en plena campanya i amb el subministrament totalment garantit”.

A part del component de qualitat, sabor, frescor i proximitat, entre una taronja i una altra, l’organització ressalta els evidents riscos d’entrada d’una nova plaga en el nostre territori. Aquest passat mes d’octubre es van tornar a detectar per part del sistema Europhyt de notificació de la Unió Europea per a intercepcions de lots per motius fitosanitaris, diversos lots d’importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i de Zimbàbue infestades de Mancha Negra (Phyllosticta citricarpa) i de Falsa Polilla (Thaumatotibia leucotreta). Sud-àfrica suma ja 32 rebutjos al llarg d’enguany i Zimbàbue 11 i el rècord el bat el Brasil amb 80.

Peris indica que “es posa una vegada més de manifest que aquests dos països, al costat del Brasil també, no ofereixen les garanties sanitàries adequades per a continuar exportant als mercats europeus i per tant cal prendre les mesures oportunes sobre aquest tema fins al punt de tancar les fronteres a les importacions si se supera un nombre important de rebutjos com així succeeix”.

Un altre aspecte important és el canvi que es va produir en l’Acord d’Associació de la UE i Sud-àfrica que va permetre que des del 15 d’octubre fins al 30 de novembre puguen entrar taronges sud-africanes amb un aranzel que progressivament va baixant fins que desaparega definitivament en 2025. Les mesures acordades en el seu moment per a ampliar el període comercial de l’acord del 15 octubre al 30 de novembre han provocat un increment del volum d’importacions i distorsions de mercat importants. Per això des de LA UNIÓ s’aposta per restablir el marc anterior a l’acord perquè exporten taronges només fins al 15 d’octubre i establir una data límit en mandarines fins al 15 setembre, per a posteriorment tornar a un règim aranzelari que ordene el comerç en moments quan la producció europea de cítrics no és deficitària i a més amb l’agreujant que arriben amb una elevada petjada de carboni i amb greu risc d’entrada de plagues i malalties.